Η σχέση του μελανώματος με την έκθεση στον ήλιο είναι γενικά γνωστή, όμως καλό είναι να καταλάβουμε γιατί είναι τόσο σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη τις όποιες προληπτικές οδηγίες, προκειμένου να προστατέψουμε το δέρμα μας, που τόσο άλλωστε εκτίθεται σε όλες τις καιρικές και όχι μόνο συνθήκες.

Αρχικά τα τελευταία 20 χρόνια παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση στις νέες διαγνώσεις μελανώματος με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 33% κατά μέσο όρο. Φυσικά για αυτό οφείλεται και η επαγρύπνηση των πολιτών, καθώς και οι πιο ακριβείς μέθοδοι διάγνωσης. Όσον αφορά τις γυναίκες 1 στις 34 θα διαγνωστεί κάποια στιγμή στη ζωή της με μελάνωμα, ενώ τα αντίστοιχα στοιχεία για τους άντρες είναι κάπως καλύτερα με τον κίνδυνο να αφορά 1 στους 53. Κι αν αυτά ακόμα δεν ευαισθητοποιούν τα αισθητήρια μας, τότε να προσθέσουμε πως η μέση ηλικία εμφάνισης είναι τα 59 έτη, δηλαδή σε ακόμα ενεργή ηλικία και επίσης η διάγνωση μελανώματος αφαιρεί περίπου 20 έτη ζωής.

Η προσεκτική παρακολούθηση του δέρματος μας για τυχόν αλλαγές σε σπίλους ή άλλες βλάβες έχει ευτυχώς οδηγήσει στο 85% να διαγιγνώσκονται σε αρχικό στάδιο νόσου, κάτι που τονίζει αυτόματα τη σημασία της πρόληψης. Ένα ακόμα μάλιστα στοιχείο υπέρ της πρόληψης είναι πως σε αρχικό στάδιο νόσου η επιβίωση στα πρώτα 5 χρόνια ξεπερνάει το 90%, ενώ σε πιο προχωρημένο ή μεταστατικό στάδιο πέφτει κάτω από 10%.

Οι αιτιολογικοί παράγοντες είναι μεν αρκετοί, αλλά ακόμα οι μηχανισμοί δεν είναι πλήρως κατανοητοί. Άτομα δηλαδή με ανοιχτό χρώμα δέρματος ή αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο διάγνωσης για μελάνωμα. Σταδιακά έχουν ανακαλυφθεί και ορισμένες γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονται είτε με την κληρονομικότητα είτε με την πιθανότητα διάγνωσης, αλλά με τον καιρό όλα αυτά εξελίσσονται. Αυτό που σταθερά παραμένει είναι η έκθεση στον ήλιο σαν ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Ο τρόπος δράσης της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα και συγκεκριμένα στα επίπεδα μελανίνης συσχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση μελανώματος.

Οπότε τί κάνουμε; Αποφεύγουμε τελείως τον ήλιο; Σαφώς και όχι. Χρησιμοποιούμε όμως αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τις ακραίες μεσημεριανές ώρες, προστατεύουμε ευαίσθητες περιοχές του δέρματος μας. Επιπλέον παρατηρούμε για σπίλους ή οποιεσδήποτε άλλες αλλαγές και δεν ξεχνάμε μια επίσκεψη σε έναν ειδικό για θέματα μελανώματος ιδίως αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.

Όλοι θέλουμε να απολαμβάνουμε τον ήλιο, ιδιαίτερα στη χώρα μας, αλλά ας μη γίνεται αυτό εις βάρος της υγείας μας. Προέχουμε για να μη χρειαστεί κάποια στιγμή να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νόσο που θα επιβαρύνει αρκετά.