Καθώς πλησιάζουμε στο καλοκαίρι είναι σημαντικό να θυμηθούμε και μια νόσο που αφορά το δέρμα μας και ονομάζεται μελάνωμα. Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ θα γίνουν περισσότερες από 100.000 διαγνώσεις μελανώματος το 2024, ενώ περίπου 8300 άνθρωποι θα χάσουν από αυτό τη ζωή τους. Μπορεί να μην είναι τόσο τρομακτικά τα νούμερα καθώς μιλάμε για μια μεγάλη σε πληθυσμό χώρα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας.

Στατιστικά το μελάνωμα εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα με λευκό χρώμα δέρματος, παρόλα αυτά υπάρχει κατά 26% μεγαλύτερος κίνδυνος θανάτου σε άτομα σκούρου χρώματος δέρμα , που έχουν διαγνωσθεί με μελάνωμα. Ένα επιπλέον πολύ σημαντικό στοιχείο, είναι πως παρόλο που διαγιγνώσκεται σπάνια σε μικρά παιδιά και εφήβους, εντούτοις στο μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των περιπτώσεων η διάγνωση γίνεται σε ήδη προχωρημένο στάδιο.

Το μελάνωμα αφορά μια νόσο που σε μεγάλο βαθμό βρίσκεται υπό τον έλεγχο του κάθε ατόμου. Χρειάζεται να παρατηρούμε κάθε ελιά ή σπίλο, σε μέγεθος ή χρώμα ή οποιαδήποτε αλλαγή στο δέρμα μας, να έχουμε μια οικειότητα με τα σημεία του σώματος μας, για να μπορούμε εύκολα και γρήγορα να αντιληφθούμε την οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτό. Τότε πρέπει να ακολουθήσει το επόμενο βήμα της δερματολογικής εξέτασης, που σημαίνει πως δεν πρέπει ο φόβος να μας απομακρύνει από την ιατρική εκτίμηση. Ειδικοί δερματολόγοι ή πλαστικοί χειρουργοί μπορούν να υποπτευθούν αν μια βλάβη έχει ύποπτα στοιχεία και μια απλή βιοψία να θέσει τη διάγνωση. Συστήνεται μάλιστα σε άτομα με πολλαπλές τέτοιες αλλοιώσεις στο δέρμα τους να κάνουν ετησίως έναν προληπτικό δερματολογικό έλεγχο αφού όπως όλοι γνωρίζουμε η έγκαιρη διάγνωση μπορεί με μεγαλύτερη πιθανότητα να οδηγήσει και σε πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Βασική ευθύνη λοιπόν κάθε ατόμου την περίοδο του καλοκαιριού είναι να προστατευτούμε από τις βλαβερές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας. Αυτό ξεκινά με το κατάλληλο ρουχισμό σε περιοχές του δέρματος μας που μπορεί να υπάρχουν σπίλοι ή ελιές αρχικά, ενώ καλύπτουμε με κατάλληλο αντιηλιακό όλα τα υπόλοιπα εκτεθειμένα μέρη. Αυτό δεν αφορά μόνο τις ώρες που κάποιος βρίσκεται σε μια παραλία, αλλά και στην καθημερινότητας μας με όλες τις δραστηριότητες. Οφείλει να είναι μια καθημερινή μας φροντίδα. Επίσης διαλέγουμε κατάλληλο αντιηλιακό με βάση τις οδηγίες του δερματολόγου μας και προσέχουμε πως ακόμα και τα αδιάβροχα αντιηλιακά ίσως σε κάποιο ποσοστό αφαιρούνται από το δέρμα μας από τη χρήση του νερού, οπότε μετά το ανανεώνουμε.

Στο κομμάτι της θεραπείας, ειδικοί Ογκολόγοι που ασχολούνται με το μελάνωμα μπορούν ακολουθώντας τις διεθνείς οδηγίες να οδηγήσουν ακόμα και στην πλήρη ίαση της νόσου. Σωστή χειρουργική αφαίρεση της βλάβης αρχικά και εν συνεχεία ανάλογα με το στάδιο της νόσου δημιουργούμε το κατάλληλο εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας. Η πρόοδο της ανοσοθεραπείας και τα νέα δεδομένα με τα εμβόλια αυξάνουν συνεχώς τις θεραπευτικές επιλογές μας μαζί με την αποτελεσματικότητά τους. Επίσης το προφίλ παρενεργειών των θεραπειών αυτών είναι τόσο καλά ανεκτό που οι ασθενείς συνεχίζουν κανονικά τις όποιες δραστηριότητες τους χωρίς να εμποδίζονται σημαντικά σε κάτι.

Συνεπώς φροντίζουμε να παρακολουθούμε το δέρμα μας, να προσέχουμε την έκθεση στον ήλιο ιδίως τις ακραίες μεσημεριανές ώρες και να απολαμβάνουμε τα οφέλη του, οριοθετώντας τις βλαβερές όμως επιδράσεις του.