Γράφει ο Δρ. Δαυίδ Γ. Συμεωνίδης, ειδικός Ογκολόγος, επιμελητής στο Metropolitan General, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ευρωπαϊκής και Αμερικανικής Ογκολογικής εταιρείας, πως στην Αμερική όπου διαθέτουμε ενημερωμένα ετήσια στοιχεία που αφορούν όλες τις νόσους ,διαπιστώνουμε αριθμητικά πως από το 1991 υπάρχει μια σημαντική μείωση περίπου 33% στον αριθμό των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους ετησίως από καρκίνο. Παρ όλα αυτά, πάνω από 10.000.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από καρκίνο το 2020 στις ανεπτυγμένες χώρες. Τα τελευταία έτη αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, ξεπερνώντας και τον αριθμό θανάτων από τη λοίμωξη Covid-19.
Τα συμπτώματα πολλές φορές μιμούνται αυτά και μιας απλής ίωσης, οπότε συχνά διαφεύγει της διάγνωσης. Πιο σημαντικά συμπτώματα όπως απώλεια βάρους, διάχυτα άλγη, πυρετός είναι αυτά που θα οδηγήσουν το άτομο σε ιατρική επίσκεψη όπου και μπορεί να γίνει διάγνωση καρκίνου. Οι συστάσεις των ιατρών είναι πως αν κάποιο σύμπτωμα ακόμα και αθώο δεν βελτιωθεί μετά από κάποιες μέρες καλό είναι να αναζητήσει το άτομο ιατρική βοήθεια.
Φυσικά έχει τονισθεί πως τα πρωτόκολλα πρόληψης είναι πολύ σημαντικά και μπορούν να προβλέψουν σε σημαντικό βαθμό τέτοιες καταστάσεις, αφού η έγκαιρη διάγνωση μιας νόσου μπορεί να οδηγήσει πιο συχνά και σε πλήρη ίαση της.
Αυτό που τα τελευταία χρόνια πλέον όμως προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι οι διαγνώσεις καρκίνου που γίνονται σε νεότερες ηλικίες. Καρκίνος μαστού, παχέος εντέρου, ήπατος, παγκρέατος, αυξάνονται σε άτομα ηλικίας 30-50 ετών. Αυτό είναι ασυνήθιστο για νοσήματα που η διάγνωσή τους γινόταν μετά την ηλικία των 60. Πέρα από το κάπνισμα, το αλκοόλ, τη μη ισορροπημένη διατροφή που γνωρίζουμε τη σχέση τους με τον καρκίνο, πλέον γίνονται συνεχώς μελέτες για να βρεθεί η αιτία ή οι αιτίες που έχουν προκαλέσει αυτήν την αλλαγή στην ηλικία διάγνωσης.
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο CNN health και ασχολείται με αυτό το θέμα αναφέρεται χαρακτηριστικά: ‘Δεν χρειάζονται πλέον 65 έτη κακής καθημερινότητας για να αυξήσουν τη πιθανότητα εμφάνισης κάποιου είδους καρκίνου. Φαίνεται πως αυτό μπορεί να συμβεί και πιο σύντομα, στα 35. Τι είναι αυτό όμως που έχει επιταχύνει τη διαδικασία της καρκινογένεσης;΄
Μένει να απαντηθεί αυτό ερώτημα και αν απαντηθεί κιόλας. Μέχρι τότε ας ακολουθούμε τα μέτρα πρόληψης και ας συμβουλευόμαστε τακτικά τον ιατρό μας για τον τρόπο ελέγχου της υγείας μας. Η επιστήμη βελτιώνεται και αυτό αποτελεί όφελος για όλους μας, αρκεί να χρησιμοποιούμε σωστά και έγκαιρα τα αποτελέσματά της.