Γράφει ο Δρ. Δαυίδ Γ. Συμεωνίδης, Ογκολόγος-παθολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ευρωπαϊκής και της Αμερικανικής Ογκολογικής εταιρείας, πως μελέτη σε 44 χώρες δείχνει πως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, αλλά και 13 ακόμα τύπων καρκίνου εμφανίζει πιο πρώιμη ηλικιακά εμφάνιση, ενώ αυτό φαίνεται να αφορά κράτη μέσου-υψηλού οικονομικού επιπέδου.

Ένας παράγοντας αυτών των στατιστικών σίγουρα μεν είναι η πιο έγκαιρη και εύκολη διάγνωση, όπως για παράδειγμα στον καρκίνο του θυρεοειδή που πλέον μεγάλο ποσοστό νεών ατόμων ελέγχουν την λειτουργεία του. Αυτό όμως δεν μπορεί να ερμηνεύσει πλήρως αυτήν την τάση που υπάρχει τα τελευταία έτη. Αρκετοί παράγοντες σχετίζονται με την εμφάνιση διαφόρων ειδών καρκίνου, όπως  παχυσαρκία, μειωμένη δραστηριότητα, διαβήτης, κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα, μόλυνση της ατμόσφαιρας και δυτικός τρόπος διατροφής.

Συγκεκριμένα μάλιστα για τον καρκίνο τους παχέος εντέρου, υπάρχει μια αύξηση της εμφάνισης του στο ηλικιακό πεδίο 30-50 της τάξεως του 2% στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Γαλλία, 3% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 5% στην Κορέα και το Εκουαδόρ. Τι σημαίνει αυτό; Από 8 διαγνώσεις καρκίνου παχέος εντέρου ανά 100.000 κατοίκους είμαστε πια στις 13, μια αύξηση 63%. Οι ερευνητές λοιπόν αναρωτιόνται που θα βρισκόμαστε σε 20 χρόνια από σήμερα.

Μαζί με τον καρκίνο του παχέος εντέρου ακολουθούν αυτήν την τάση με μικρότερο ακόμα βαθμό, ο καρκίνος μαστού, ενδομήτριου, παγκρέατος, θυρεοειδή, στομάχι και κάποια αιματολογικά νοσήματα. Διαφαίνεται συνεπώς το ερώτημα, ‘όσο πιο νέος, τόσο πιο μεγάλος ο κίνδυνος;΄. Σίγουρα δεν μπορούμε να δώσουμε ακόμα μια τελική απάντηση, δεν είναι μαύρο-άσπρο, αλλά με βεβαιότητα κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου. Πρόληψη-πρόληψη τονίζουμε σε κάθε εκδήλωση ευαισθητοποίησης και θα συνεχίζουμε να τονίζουμε τη σημασία της, αλλά όχι μόνο αυτό. Η καθημερινότητά μας, ο τρόπος ζωής μας είναι αυτός που καθορίζει ως φαίνεται σε σημαντικό βαθμό την πορεία της υγείας μας και γνωρίζουμε πως αυτό το αγαθό δεν εξαγοράζεται. Ας δώσει το κάθε άτομο τη σημασία που απαιτείται και εμείς από τη μεριά μας μέσω της συνεχούς ενημέρωσης παρέχουμε όσο το δυνατόν τα πιο έγκυρα πρωτόκολλα παρακολούθησης και πρόληψης.