Γράφει ο Δρ. Δαυίδ Γ. Συμεωνίδης, Ογκολόγος-Παθολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, αριστεύσας της Ευρωπαϊκής Ογκολογικής Εταιρείας, που εδρεύει σε Αθήνα, Πειραιά, Αργολίδα πως κάθε γυναίκα αποτελεί αναπόσπαστο και απαραίτητο κομμάτι της σύγχρονης κοινωνίας. Είναι μητέρα, σύζυγος, κόρη, συνεπώς πολλά άτομα στον περίγυρο της έχουν άμεσο ενδιαφέρον για την ίδια, αυτό πρακτικά σημαίνει πως είναι υπεύθυνη έμμεσα για όλα αυτά τα πρόσωπα που την περιβάλλουν. Αυτό που η επιστήμη έχει να προσφέρει με τη σειρά της είναι μια όλο και αυξανόμενη ασφάλεια όσον αφορά την υγεία της.
O καρκίνος του μαστού είναι από τα νοσήματα που απασχολούν ιδιαίτερα την κοινωνία και μάλιστα όσο περνούν τα χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες ευαισθητοποιούνται στο θέμα της πρόληψης. Τι καθιστά όμως τόσο διαφορετική αυτή τη νόσο ώστε να οργανώνονται συνεχώς ημερίδες ενημέρωσης;
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αφορά τον καρκίνο μαστού είναι η συχνότητα εμφάνισής του. Κατά μέσο όρο 1 στις 8 γυναίκες θα διαγνωσθούν κάποια στιγμή στη ζωή τους με καρκίνο μαστού. Εδώ ερχόμαστε απευθείας μάλιστα να αντιπαραβάλλουμε πως κάθε χρόνο οι θάνατοι μειώνονται κατά 1,8%. Συνεπώς έχουμε ένα πρώτο στοιχείο υπέρ της έγκαιρης πρόληψης και παρακολούθησης καθώς τα μέτρα αυτά έχουν την δυνατότητα να οδηγήσουν σε διάγνωση και αντίστοιχα μετά σε πλήρη ίαση της νόσου σε ποσοστό έως και 95%.
Επίσης η μέση ηλικία εμφάνισης είναι λίγο πάνω από τα 60 έτη, ακόμα αποδοτική ηλικία δηλαδή για τη γυναίκα με άμεση προσφορά σε διαφόρους τομείς της κοινωνίας.
Πώς γίνεται όμως αυτός ο έλεγχος. Αρχικά τονίζουμε την αξία της αυτοεξέτασης. Δεν μπορεί μεν να αντικαταστήσει την ιατρική και εξιδεικευμένη εξέταση όμως είναι απαραίτητο κάθε γυναίκα να έχει εναρμονισθεί με τους μαστούς της και τότε καθετί που θα παρατηρήσει σαν αλλαγή όσο και αν της φανεί άνευ ουσίας, ας ζητήσει ιατρική εκτίμηση. Αυτό πρέπει να ξεκινά ήδη από την ηλικία των 20 ετών.
Στην ηλικία των 40 ετών πλέον η γυναίκα οφείλει να κάνει την πρώτη μαστογραφία, η οποία θα συνεχίζεται σε ετήσια βάση και αναλόγως βέβαια των αποτελεσμάτων. Εδώ να τονίσουμε πως τα σύγχρονα μηχανήματα σε συνδυασμό με την εμπειρία ενός ακτινοδιαγνώστη καθιστούν την ειδικότητα της εξέτασης στο 94%, που πρακτικά σημαίνει πως μόνο 6% των περιπτώσεων θα διαφύγουν της διάγνωσης.
Αρκετές φορές υπάρχει μια σύγχυση ως προς τη σημασία του υπερήχου και της μαγνητικής τομογραφίας. Η εξέταση εκλογής και αναφοράς είναι η μαστογραφία, όμως ο υπέρηχος μπορεί να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες σε βλάβες που έχουν ευρεθεί στη μαστογραφία και επίσης χρησιμοποιείται σε νεότερες ηλικίες όπου η πυκνότητα των μαστών καθιστούν τη μαστογραφία λιγότερο αποτελεσματική. Όσο για τη μαγνητική τομογραφία καλό είναι να επιλέγεται σε περιπτώσεις αμφιβολίας και πάντα κατ’ εντολή ιατρού.
Τέλος, να αναφέρουμε τη σημασία της κληρονομικότητάς. Είναι πολύ σημαντικό κάθε γυναίκα να γνωρίζει κατά το δυνατό, το οικογενειακό της ιστορικό και να το έχει συζητήσει με κάποιον ειδικό ιατρό καθώς αυτό μπορεί να αλλάξει το τρόπο και την ηλικία παρακολούθησης για καρκίνο μαστού. Ας μην αμελούμε αυτό το ζήτημα.
Συνεπώς η πρόληψη αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία για το καρκίνο του μαστού. Ευτυχώς σε πολλά σημεία της Ελλάδας οι δομές υγείας διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία ελέγχου, οπότε ας τα χρησιμοποιήσουμε προς το όφελος της υγείας μας. Ας ενημερώνεται κάθε γυναίκα από τους ειδικούς για τα πρωτόκολλα παρακολούθησης και να αναζητά την κλινική εξέταση. Λίγη ώρα δεν αξίζει τόσο μπροστά σε ένα υγιές μέλλον.