Μη σταματάτε να κινείστε λένε μεγάλα πανεπιστήμια στην Αμερική, καθώς η άσκηση αποτελεί μέρος της πρόληψης αρκετών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου. Η άθληση αποτελεί σημαντικό θεραπευτικό κομμάτι στη νόσο που λέγεται καρκίνος. Καθώς τα ποσοστά νέων διαγνώσεων καρκίνου όλο και αυξάνονται τόσο νέα ερωτήματα αναδύονται ως προς το τι μπορούμε να κάνουμε προστατευτικά. Η στάση ζωής συνιστά τη μεγαλύτερη ευθύνη του κάθε ατόμου. Συνήθως το περιβάλλον ενός ατόμου που διεγνώσθη με καρκίνο το συμβουλεύουν να ξεκουράζεται, στη πραγματικότητα όμως αυτό που χρειάζεται είναι κατά κάποιο τρόπο το αντίθετο. Μάλιστα στη MayoClinic συνιστούν σε κάθε ασθενή να έρθει σε επικοινωνία με τον προσωπικό του γυμναστή προκειμένου να οργανώσουν ένα σωστό πρόγραμμα άσκησης. Πώς όμως βοηθάει η άσκηση; Οι 3 βασικοί πυλώνες είναι αρχικά μέσω μείωσης του άγχους και άρα της πιθανότητας εμφάνισης οποιασδήποτε μορφής κατάθλιψης, αυξάνει την ενεργητικότητα του ατόμου και άρα τις αντοχές του και επίσης συνδράμει στη μείωση της αίσθησης του πόνου. Μάλιστα μελέτες σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού βεβαίωσαν πως η αερόβια άσκηση βελτιώνει το θεραπευτικό αποτέλεσμα, ενώ μοριακές μελέτες προσπαθούν να βρουν συσχέτιση της άσκησης και των σωματικών μεταβολών που αυτή επιφέρει, με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια στα καρκινικά κύτταρα. Επίσης η γυμναστική διατηρεί το σωματικό βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα κάτι που μας προφυλάσσει από αρκετά είδη καρκίνου των οποίων η συχνότητα αυξάνεται σε άτομα με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος.

Γι’ αυτό το λόγο συνεπώς, έχουν αναπτυχθεί και συστάσεις για το τρόπο και τη διάρκεια άσκησης. 150 λεπτά τη βδομάδα μέτριας έντασης γυμναστική ή 75 λεπτά αυξημένης έντασης θεωρείται το πιο ασφαλές πρόγραμμα. Στη περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό ισχύει η φράση πως όσο περισσότερο μπορείς να κινείσαι τόσο το καλύτερο.

Ειδικοί ανά το κόσμο τονίζουν τη σημασία της άσκησης σαν μέτρο πρόληψης του καρκίνου. Μπορεί να μην εκμηδενίζει τη πιθανότητα εμφάνισης βέβαια, όμως συμμετέχει σε ένα ποσοστό στη μείωση του κινδύνου. Ιδίως η αερόβια άσκηση σε τακτική εβδομαδιαία βάση (2-3 φορές) διατηρεί σε καλά επίπεδα το ανοσοποιητικό, μειώνει τον κίνδυνο λοιμώξεων και διατηρεί το σωματικό βάρος. Αρκετές μελέτες υποστηρίζουν πως προληπτικά η άσκηση φαίνεται πως έχει θετικά αποτελέσματα στην εμφάνιση καρκίνου στο προστάτη, στο μαστό και στο παχύ έντερο, ενώ αναμένονται αποτελέσματα από πολλές ακόμα. Γι’ αυτό άλλωστε και στις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες (ΝCCΝ) η άσκηση και γενικότερα η γυμναστική αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόληψης.

Ευεξία, αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και διατήρηση του σωματικού βάρους είναι ορισμένα από τα οφέλη της άσκησης. Αυτά με τη σειρά τους ασκούν προστατευτική δράση στην πιθανότητάεμφάνισης ορισμένων ειδών καρκίνου. Οπότε ας ευαισθητοποιηθεί κάθε άτομο για την υγεία του και ας εντάξουμε την άθληση στο εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα.

Ο Δαυίδ Γ. Συμεωνίδης είναι Ογκολόγος-Παθολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιμελητής Α στη Β Ογκολογική κλινική του MetropolitanGeneralHospital.