Καθώς βρισκόμαστε εν μέσω της θερινής περιόδου όπου στη χώρα μας οι θερμοκρασίες είναι σχετικά υψηλές και οι ακτίνες του ήλιου απλώνονται σε όλα τα μέρη της Ελλάδας καλό είναι παίρνουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις μας. Γράφει ο Δρ. Δαυίδ Γ. Συμεωνίδης, Ογκολόγος-Παθολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, πως ο ήλιος δεν είναι τόσο αθώος όσο πολλοί και πολλές νομίζουν.

   Η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία περιλαμβάνει δύο ειδών ακτινοβολίες, την Α και τη Β. Σε μικρό χρονικό διάστημα έκθεσης μπορούν εύκολα να προκληθούν εγκαύματα στα εκτεθειμένα μέρη του δέρματος, αλλά και μικρότερης έκτασης στα μη άμεσα εκτεθειμένα. Συχνό φαινόμενο μάλιστα αποτελούν αντιδράσεις φωτοευαισθησίας, από αλληλεπιδράσεις με διάφορα καλλυντικά σώματος και αρώματα, που μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφή των επιφανειακών στοιβάδων του δέρματος. Αυτό με τη συνεχή έκθεση είναι δυνατό να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση του δέρματος και να προκαλέσει βλάβες στα μάτια, όπως κερατίτιδα, ακόμα και καταρράκτη.

   Αρκετά συχνά διαπιστώνω μια εσφαλμένη άποψη που επικρατεί σε αρκετά άτομα που με επισκέπτονται στο ιατρείο, καθώς θεωρούν πως η παραμονή τους εντός της θάλασσας τους προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία. Αξίζει λοιπόν να αναφέρουμε εδώ πως η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να διεισδύσει σε βάθος περισσότερο του ενός μέτρου και να προκαλέσει τις βλάβες που αναφέραμε ανωτέρω.

   Τέλος, όσον αφορά τους κινδύνους που σχετίζονται με την ηλιακή ακτινοβολία, αναφέρουμε την ήπια καταστολή που προκαλεί στο ανοσοποιητικό σύστημα καθιστώντας μας πιο ευπαθείς σε διάφορες λοιμώξεις, κάτι που είναι αρκετά επιβλαβές για ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

   Συνεπώς απολαμβάνουμε τον ήλιο αλλά με προσοχή. Καλύπτουμε τα εκτεθειμένα μέρη του σώματος με ανοιχτόχρωμα ρούχα, χρησιμοποιούμε αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και αποφεύγουμε όσο είναι δυνατόν την έκθεση μας στον ήλιο στις ακραίες μεσημεριανές ώρες. Σαφώς και καταναλώνουμε αρκετά υγρά και χρησιμοποιούμε ενυδατικές κρέμες που βοηθούν στην αναζωογόνηση του δέρματος. Δεν υποτιμούμε τους κινδύνους της ηλιακής ακτινοβολίας, προστατεύοντας το τόσο πολύτιμο αγαθό, που είναι η υγεία μας.